Wat is ijsdansen?

IJsdansen is één van de 3 disciplines binnen het kunstrijden (de overige zijn solorijden en paarrijden). Hoewel ijsdansen en paarrijden op het eerste gezicht op elkaar kunnen lijken, aangezien in beide gevallen een paar (bestaande uit een dame en een heer) schaatst, zijn er duidelijke verschillen. Het paarrijden heeft meer overeenkomsten met het solorijden, en ijsdansen is eerder te vergelijken met stijldansen. Zoals de naam al zegt, gaat het hier om dansen op het ijs, en dus staat naast techniek ook de artistieke uitvoering centraal. Net als bij de andere disciplines zijn er veel regels die door de International Skating Union (ISU) worden vastgesteld.

De wedstrijden bestaan uit twee onderdelen:

  • Korte dans (een samenvoeging van de vroegere verplichte dans en originele dans). Voor dit onderdeel legt de ISU elk jaar een ander ritme vast en een deel van het programma bestaat uit een vast voorgeschreven passen-patroon (de vroegere verplichte dans).
  • Vrije dans. Deze is langer dan de korte dans en de muziek kan vrij gekozen worden.

In beide dansen zijn er bepaalde verplichte elementen die uitgevoerd moeten worden (denk bijvoorbeeld aan pirouettes, lifts, twizzles en passenseries). Sommige kleinere wedstrijden bieden de mogelijkheid om alleen een verplichte dans te schaatsen.

Hieronder zijn de danspatronen en video's zichtbaar van een aantal dansen. Er zijn verschillende niveaus waarbij de preliminary dances door de beginnende schaatser gereden kunnen worden en de gold dances gereden kunnen worden door de gevorderde schaatser. Op deze pagina is de bijbehorende dansmuziek te downloaden.
 

Preliminary Dances 

Dutch Waltz

Video Dutch Waltz

Danspatroon Dutch Walz

 

Canasta Tango

 

Video Canasta Tango

 

 

 

 

 

Danspatroon Canasta Tango

Rhythm Blues

Video Rhythm Blues

Danspatroon Rhythm Blues


 


 

Pre-Bronze Dances

Swing Dance

Video Swing Dance

Danspatroon Swing Dance

 

Cha Cha

 

Video Cha Cha

 

Danspatroon Cha Cha

 

Fiesta Tango

 

Video Fiesta Tango

 

Danspatroon Fiesta Tango


 


 

Bronze Dances

Hickory Hoedown

Video Hickory Hoedown

Danspatroon Hickory Hoedown

 

Willow Waltz

 

Video Willow Walz

 

Danspatroon Willow Walz

 

Ten-Fox

 

Video Ten-Fox

 

Danspatroon Ten-Fox

 

Meldingen

Zin om lekker te schaatsen? Het schaatsseizoen is begonnen en je bent van harte welkom!
We hebben een nieuwe flyer, kijk onder praktische informatie > proefles.